Kawa ziarnista do ekspresu 100% Arabica

Kawa ziarnista do ekspresu 100% Arabica

Kawa ziarnista do ekspresu 100% Arabica to jeden z najczęściej wybieranych produktów z segmentu speciality. Do jej zalet należy bogactwo aromatu, a także wyjątkowo głęboki smak. Kawa w postaci ziarnistej długo utrzymuje swoją swieżość, dzięki czemu po zmieleniu i zaparzeniu za pomocą ekspresu napar charakteryzuje się niepowtarzalną intensywnością. Wśród koneserów szczególnie cenione są ziarna 100% Arabiki, z uwagi na ich wyrafinowany profil sensoryczny oraz optymalną zawartość kofeiny.

Spis treści:
Czym się wyróżnia taki produkt?
Optymalne warunki uprawy
Unikalne cechy i właściwości
Jaki wariant będzie odpowiedni?
Wybór najlepszych ziaren

Czym się powinna wyróżniać kawa ziarnista do ekspresu 100% Arabica?

Kawa ziarnista do ekspresu 100% Arabica powinna spełniać szereg wymagań, by w pełni cieszyć smakiem gotowego naparu. Bogatą ofertę ziaren znajdziesz w sklepie internetowym naszej palarni JAVA Coffee Roasters. Specjalizujemy się w wypalaniu najlepszej jakościowo Arabiki, która sama w sobie jest wyjątkową odmianą kawy. Jej ziarna zawierają sporo przeciwutleniaczy, zapewniając wsparcie w walce z wolnymi rodnikami. Regularne picie kawy z ziaren tego gatunku, przygotowanej w domowym ekspresie, pobudza i poprawa samopoczucie, a także korzystnie wpływa na metabolizm i pracę układu trawiennego.

Optymalne warunki uprawy

W naszym sklepie internetowym dostępne są wyłącznie wyselekcjonowane ziarna Arabiki, uprawiane na terenach górzystych w różnych częściach świata. Nasza palarnia oferuje kawę pochodzącą z wielu regionów Azji, Afryki czy Ameryki Południowej i Środkowej. Ziarna uprawiane są na znacznych wysokościach, sięgających od 800 do nawet 2200 m n.p.m. Odpowiednie warunki środowiskowe mają kluczowy wpływ na jakość ziaren, ze względu na wyjątkowo żyzną glebę o niskim pH, częste opady deszczu oraz optymalne nasłonecznienie. Kawy z poszczególnych lokalizacji różnią się pod względem profilu sensorycznego. Niektóre ziarna pozwalają na przygotowanie napoju lekko owocowo-cytrusowego, podczas gdy inne dają bardziej słodki czy orzechowo-czekoladowy posmak. Warunki klimatyczne wpływają ponadto na stopień kwasowości kawy, o czym decyduje również późniejsza metoda obróbki. W JAVA Coffee Roasters zawsze wypalamy ziarna na miejscu, wykorzystując do tego odpowiednie techniki i profesjonalne piece rzemieślnicze. Nasza palarnia oferuje nie tylko rozbudowany asortyment kaw z segmentu speciality, ale też praktyczne akcesoria i inne dodatki, np. syropy BACANHA, Chai, herbaty i wiele innych. Organizujemy także szkolenia baristyczne.

Unikalne cechy i właściwości

Kawa 100% Arabika zwraca uwagę specyficznym wyglądem ziaren. Ich kształt jest płaski i podłużny, a na środku znajduje się charakterystyczne pęknięcie. Przed wypaleniem ziarna są zwykle zielonkawo-brązowe, natomiast po obróbce zyskują odcień od jasnobrązowego do ciemnobrązowego - zależnie od stopnia wypalenia. Do charakterystycznych cech ziaren tego gatunku należy ich łagodny smak, który łączy w sobie niedużą goryczkę z delikatną słodyczą. Na uwagę zasługuje też zawartość kofeiny, która sięga około 0,9-1,5%. Kawa zaparzona z takich ziaren w ekspresie jest dość subtelna i mniej pobudzająca od naparu przygotowanego na bazie bogatszej w kofeinę robusty, ale wciąż skutecznie poprawia koncentrację i redukuje uczucie zmęczenia. Ze względu na dość wymagające warunki uprawy, Arabika jest często uważana za produkt prestiżowy i ekskluzywny. Kawa przygotowana z oferowanych przez nas ziaren doskonale smakuje w każdej postaci. Z powodzeniem pasują do niej również liczne dodatki, takie jak dostępne w naszej ofercie napoje roślinne.

Wszystkie kawy

Jaka kawa ziarnista do ekspresu 100% Arabica będzie odpowiednia?

Kawa ziarnista do ekspresu 100% Arabica zawsze powinna być dobierana na podstawie kilku parametrów, które w znacznym stopniu wpływają na cechy gotowego naparu. Kluczowe znaczenie ma również dopasowanie jej do ulubionej metody parzenia. W przypadku ekspresu ciśnieniowego, istotny jest stopień wypalenia kawy. Ziarna średnio lub ciemno palone sprawdzą się najlepiej, ponieważ pozwalają na wydobycie pełni smaku i aromatu. Nie bez znaczenia pozostaje też wilgotność ziarna. Nie może być zbyt wysoka, ponieważ grozi to zatykaniem mechanizmu ekspresu oraz utrudnieniem przepływu wody.

Wybór najlepszych ziaren

W JAVA Coffee Roasters oferujemy kawę ziarnistą z różnych regionów świata. Na szczególną uwagę zasługuje Arabika chociażby z Hondurasu, Meksyku, Kolumbii, Brazylii, Tanzanii czy Gwatemali. Wszystkie te lokalizacje odznaczają się nieco innym mikroklimatem i warunkami glebowymi, co wpływa na unikalną charakterystykę ziaren. W przypadku parzenia w ekspresie, bardzo dobrym rozwiązaniem są kawy o niskiej kwasowości. Pod tym względem idealnie wypada chociażby Arabika z różnych regionów Ameryki Południowej, ponieważ pozwala na uzyskanie zbilansowanego naparu bez dużej goryczki. Polecamy też ziarna z plantacji położonych na największych wysokościach, gdzie kawa dojrzewa wolniej i może lepiej rozwinąć swój unikalny profil sensoryczny. Zachęcamy do zapoznania się z aktualny asortymentem naszej palarni, gdzie znajdziesz wiele ciekawych wariantów kawy ziarnistej oraz mielonej. Zapraszamy również do kontaktu z naszymi specjalistami.
Back to blog